Zostań Darczyńcą - Fundacja dr Radzikowskiej

Zostań Darczyńcą

• /

Zostań Darczyńcą

Fundacja Dr Radzikowskiej wspiera pacjentów z nowotworem lub wadami piersi w ich procesie powrotu do zdrowia i rehabilitacji. Pomaga kobietom w przygotowaniu i przeprowadzeniu zabiegów rekonstrukcji piersi. Aktywnie działa na rzecz profilaktyki onkologicznej i edukacji zdrowotnej.

Osoby fizyczne, a także spółki osobowe, mogą odliczyć od kwoty do opodatkowania 6% dochodu (PIT), a osoby prawne 10% dochodu (CIT). Jednocześnie, dla wielu kobiet indywidualna wpłata może być najlepszym prezentem urodzinowym od przyjaciółek lub gwiazdkowym od rodziny.

Wesprzyj bliskich lub przyjaciół, dokonując wpłat na indywidualne konta pacjentów. Zapraszamy także do pomocy wszystkim podopiecznym Fundacji Dr Radzikowskiej poprzez wpłaty darowizn na cele statutowe.

Wpłata na konto bankowe:
Fundacja Dr Radzikowskiej
Nr konta: 05 1090 1870 0000 0001 4418 8875, Santander Bank Polska S.A.
Tytuł przelewu: Darowizna na cele statutowe

Darowizna ONLINE przez Siepomaga.pl

Kamila Gładysz

Fundacja Dr Radzikowskiej

Nr konta:  40 1090 1870 0000 0001 5074 3990,  Santander Bank Polska S.A.

Tytuł przelewu: „Darowizna na cele statutowe Fundacji Dr Radzikowskiej [Kamila Gładysz]”

‚Nazywam się Kamila. Mam 28 lat. Od kilkunastu lat zmagam się z ogromnymi kompleksami odnośnie wyglądu swojego biustu tj. jego ogromnej dysproporcji.

Kobiece piersi powinny stanowić atrybut, w moim przypadku jednak stanowią one zupełne przeciwieństwo powszechnie przyjętych kanonów piękna, co na przełomie lat doprowadziło mnie do depresji. Przez  wiele lat na psychoterapii i farmakoterapii  próbowałam zaakceptować swoją niedoskonałość, jednak nie udało się. Moje doświadczenia z płcią przeciwną nigdy nie pozwolą mi już zaakceptować siebie, nie zbuduję z nikim intymnej relacji, tak jak kobiety w moim wieku. Im jestem starsza, tym niestety jest gorzej, zarówno z moim psychicznym zdrowiem, jak również z wyglądem piersi. Chciałabym jeszcze kiedyś poczuć się normalnie, nie wstydzić się siebie z powodu deformacji tak ważnej dla kobiet części ciała. Piersi są zupełnie różne od siebie, swoją kondycją przypominają raczej biust bardzo dojrzałej kobiety, po porodach.  Zależy mi jedynie na przywróceniu im normalnego wyglądu, stosownego do mojego wieku, w nadziei że to zmieni moje życie.

Zabieg kosztuje 27.240 zł.

Jestem bardzo wdzięczna Fundacji za przyjęcie mnie, za wyciągnięcie pomocnej dłoni, możliwość wsparcia finansowego kosztownej operacji. W Polsce jest dużo innych kobiet które również  potrzebują  takiej pomocy. Zachęcam do choćby symbolicznej wpłaty na rzecz Fundacji, nie tylko dla mnie, ale też dla kobiet chorych, i wszystkich tych w jeszcze gorszej sytuacji odemnie.’

Karolina S.

Fundacja Dr Radzikowskiej
Nr konta: 25 1090 1870 0000 0001 4859 2121,  Santander Bank Polska S.A.
Tytuł przelewu: „Darowizna na cele statutowe Fundacji Dr Radzikowskiej [Karolina S.]”

Mam na imię Karolina. Około 13 roku życia zauważyłam, że piersi nie rozwijały się tak jak powinny. Jak się teraz okazuje, jest to wada nazywana piersiami bulwiastymi wraz z niedorozwojem. Wtedy jednak nie wiedziałam co powinnam z tym zrobić, kogo zapytać co ze mną nie tak. Bałam się tego i wstydziłam przez wiele następnych lat do tego stopnia, że popadałam w stany depresyjne i nawet oklejałam się taśmą klejącą  nie zważając na ból i rany, które robiły się od zrywania codziennie tej taśmy ze skóry.
Od początku miałam problemy z doborem stanika. Kiedy byłam młodsza, mama będąc ze mną na zakupach, pytała jakim cudem żaden nigdy nie pasuje, a mnie w gardle ściskała tylko wielka gula, która rosła z każdym rokiem i każdą inną sytuacją coraz bardziej i bardziej. Koleżanki pytały dlaczego nie pójdę z nimi na basen czy nad jezioro w wakacje, dlaczego nie ubiorę bluzki z dekoltem, tylko chodzę ubrana jak mała dziewczynka, a ja tylko wymyślałam ciągle nowe wymówki. Żartowali sobie, że zawsze chodzę zakryta jak jakiś dziwoląg… a to była tylko kropla w morzu tych wszystkich nieprzyjemnych docinków. Pamiętam, że przebieranie się na WF-ie w szatni to był koszmar. Psychicznie było mi bardzo ciężko znosić wszystkie zgryźliwe komentarze i nieprzyjemne sytuacje. Obecnie mając prawie 24 lata, poważną pracę i narzeczonego, nie czuję się ani trochę kobieco czy doroślej. Te 10 lat chowania się przed wszystkimi codziennie wzmaga we mnie obniżone poczucie własnej wartości i strachu. Jestem już tym wszystkim tak zmęczona i załamana, że postanowiłam w końcu przełamać się i poprosić o pomoc Fundację dr. Radzikowskiej, która przyjęła mnie z otwartymi ramionami, za co będę wdzięczna do końca życia.

Koszt zabiegu to 20.950 zł.

Małgorzata Szmidt-Jężak

Drodzy Darczyńcy, nasza podopieczna otrzymała już wózek zamówiony i wykonany specjalnie dla niej. Uprzejmie dziękujemy za wpłaty na rzecz Małgosi.

TREŚĆ ZBIÓRKI

Małgorzata w 2014 roku uległa wypadkowi samochodowemu, w wyniku którego doznała urazu kręgosłupa i rdzenia kręgowego na poziomie Th4/Th5.  W wypadku zginął jej mąż.

Niewydolna oddechowo spędziła pół roku w szpitalu. Od tego czasu porusza się na wózku inwalidzkim i zmaga się z codziennym trudem, wychowując dwójkę dzieci w wieku szkolnym. Utrzymuje się z renty.

Uszkodzenie w odcinku piersiowym spowodowało niedowład kończyn dolnych i brak czucia od tego poziomu.  Z powodu dużej spastyczności pacjentka cierpi niewyobrażalny ból, niedający się złagodzić lekami. Wymaga ciągłej rehabilitacji, której nie zapewnia w dostatecznym stopniu  NFZ.

Skutkiem urazu były także bóle pleców, a przesiadanie się na wózek nadwyręża dodatkowo nadgarstki. W związku z tym 2018 roku u Małgosi wykonana została operacja zmniejszenia dużych piersi w celu odciążenia kręgosłupa.  Kiedy zagoiły się piersi, okazało się, że wózek używany od wypadku, stał się za ciasny. Pacjentka ma otarcia i niegojące się rany na udach. Wymaga pilnej wymiany wózka na większy rozmiar.

Jadwiga Surmiak

Drodzy Darczyńcy, Jadwiga jest już po operacji. Jest zadowolona z organizacji i przebiegu zbiórki. Bardzo dziękujemy za tak liczne wpłaty.

TREŚĆ ZBIÓRKI

Mam na imię Jadwiga, mam 44 lata. W marcu 2019 roku zdiagnozowano u mnie złośliwego raka lewej piersi, z przerzutem na węzły chłonne. Jestem po mastektomii, chemioterapii i radioterapii. Rak był wieloogniskowy i dlatego istnieje większe prawdopodobieństwo zagrożenia drugiej piersi. Muszę poddać się drugiej mastektomii z rekonstrukcją. Potrzebuję pieniędzy na opłacenie tej operacji, gdyż nie jest refundowana przez NFZ.

Aktualnie jestem poddawana hormonoterapii, która w sumie będzie trwać 5 lat (tabletki + zastrzyki z implantem w brzuch), a co pół roku muszę się zgłaszać na wlewy z kwasu zoledronowego.

Mam wspaniałą rodzinę, męża i 3 córeczki, które mają 8, 6 i 4-latka. Wszystkie są naszą wielką radością, pomimo tego, że najstarsza z nich ma zespół Downa. Ta córeczka wymaga dużo uwagi, ciągłej rehabilitacji, nie mówi i ma dużą wiotkość mięśniową. W wychowaniu jej pomagają mi mąż i mama, a także dwie młodsze córeczki, które, choć są małe, mają nieoceniony wpływ na jej rozwój. Jestem im bardzo potrzebna.

Proszę o wsparcie finansowe na operację, abym mogła być zdrowa, abym mogła być z moimi dziewczynkami. Proszę o pomoc, gdyż samej jest mi bardzo trudno to opłacić. Potrzebna kwota to 15.660,- zł. Wszystkim serdecznie dziękuję!

Paulina Bednarska

Drodzy Darczyńcy,
Dzięki Waszej nieocenionej pomocy oraz połączonym siłom rodziny Paulina przeszła operację i czuje się coraz lepiej. W imieniu Pauliny i jej rodziców bardzo serdecznie wszystkim dziękujemy.

TREŚĆ ZBIÓRKI

17-letnia pacjentka z wadą wrodzoną piersi potrzebuje korekcji piersi, aby odzyskać samoakceptację i pewność siebie. Różnica w budowie piersi powoduje problemy z doborem biustonosza, bluzek i ubrań. Paulina nie pamięta kiedy była na plaży czy basenie – wstydzi się dysproporcji piersi widocznej szczególnie w tych miejscach. W ostatnim czasie na przerośniętej piersi pojawiły się rozstępy i krwawe przebarwienia. Na wykonanie operacji musimy uzbierać 15.174,- zł. Rodzina bardzo prosi o wsparcie. Pomóż młodej kobiecie czerpać radość z życia.

Iwona Śnieżawska

Fundacja Dr Radzikowskiej
Nr konta: 59 1090 1870 0000 0001 4504 7032, Santander Bank Polska S.A.
Tytuł przelewu: „Darowizna na cele statutowe Fundacji Dr Radzikowskiej [Iwona Śnieżawska]”

35-letnia kobieta, mama dwójki dzieci po przebytej chorobie nowotworowej, po chemioterapii, całkowitej mastektomii i radioterapii.

Jako młoda kobieta, chciałaby jak najszybciej poddać się operacji odtwórczej piersi. Mimo, że jest silną osobą ciężko jest jej zaakceptować swój wygląd.

Na wykonanie operacji musimy uzbierać 47.628,- zł.

Mariola Jedynak

Fundacja Dr Radzikowskiej
Nr konta: 48 1090 1870 0000 0001 4657 0227, Santander Bank Polska S.A.
Tytuł przelewu: „Darowizna na cele statutowe Fundacji Dr Radzikowskiej [Mariola Jedynak]”

Rak zabrał mi zdrowie, zabrał pierś, ale nie dałam sobie odebrać radości życia. Dzięki chorobie dostrzegam to, czego wcześniej nie widziałam. Mam nadzieję, że swoją postawą pokazałam, że rak nie musi demolować życia. Raka nie trzeba się wstydzić, tylko z nim walczyć, a to podstępny przeciwnik. STRACH PRZED RAKIEM NIE MOŻE PARALIŻOWAĆ, ŻYCIE Z RAKIEM TO TEŻ JEST ŻYCIE!

Pani Mariola, żona, matka, babcia – dowiedziała się o chorobie w maju 2018 roku. Przeszła chemioterapię, radykalną mastektomię lewej piersi i radioterapię. Została zakwalifikowana do rekonstrukcji piersi i symetryzacji. Odzyskanie pełni kobiecości, jest jednak w tym przypadku bardzo kosztowne, ponieważ wymaga dwóch zabiegów.

Potrzeba kwoty 49.356,- zł. Liczymy na Państwa wsparcie.